Jan 29, 2010

PERHIMPUNAN 100 RIBU RAKYAT KELANTAN
Gambar-gambar diatas dirakam sekitar perhimpunan 100 ribu rakyat Kelantan bersama beberapa orang pemimpin negeri tersebut.Perhimpunan ini bertujuan untuk melakukan solat hajat agar tuntutan bagi royalti minyak negeri tersebut dipermudahkan oleh Allah S.W.T.
Kelantan ada hak untuk mendapat royalti minyak sebanyak RM2 bilion dan akan menjadi negeri yang terkaya, kata bekas Pengerusi Petronas, Tengku Razaleigh Hamzah. Beliau yang juga Ahli Parlimen Gua Musang mempersoalkan mengapa Kelantan tidak mendapat royalti minyak sedangkan Sabah dan Sarawak memperolehinya.
Ucapannya yang berjaya menarik perhatian orang ramai yang memenuhi padang Stadium Sultan Mohamad IV itu berakhir kira-kira jam 10.50 malam. Memorandum berhubung tuntutan royalti itu diedarkan kepada orang ramai untuk ditandatangani dan akan diserahkan kepada Pemangku Raja dan Perdana Menteri.
Sejak petang lagi, stadium penuh sesak dengan kehadiran puluhan ribu rakyat Kelantan untuk mengikuti penjelasan royalti minyak yang disampaikan oleh Ku Li.
Majlis bermula dengan solat Maghrib berjemaah yang diimamkan oleh Timbalan Menteri Besar Kelantan, Datuk Ahmad Yakob, diikuti solat Isyak yang diimamkan oleh Ustaz Mohamad Mustafa manakala solat hajat dipimpin oleh Menteri Besar, Tuan Guru Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat. Orang ramai juga dihidangkan dengan tayang klip video oleh Gegar pada sesi pertama anjuran Urusetia Penerangan Negeri Kelantan. Majlis bertambah meriah dengan perarakan beca memasuki stadium yang membawa Ku Li dan pemimpin pertubuhan bukan kerajaan (NGO).Semoga tuntutan rakyat Kelantan dan pemimpin mereka dipermudahkan oleh Allah S.W.T.

 

3 comments:

 1. Salam ziarah, Ultraman. Dh terbang ke mn arini? :P
  Gitu la situasi kat Kelate klu ada satu2 hal, derang mmg kuat semangat kenegerian..anytime, anywhere..

  :)

  ReplyDelete
 2. semangat kenegerian adakalanya penting..macam dalam situasi kat atas tu,memang puji lahh rakyat kelantan macam tu..tapi kalau kat luar,ada masanya kita kena juga tolak tepi sikit semangat kenegerian ni..sebab sifat asabiah semua org pun tak suka.

  ReplyDelete
 3. menuntut "hak" adalah wajib....selamat berblogger dan teruskan menyampaikan kebenaran demi kebaikan umat manusia....

  ReplyDelete

RM20 SEGERA MASUK KE AKAUN ANDA TIAP-TIAP HARI